De wijnboeren van Ampurdán (Empordà in het Catalaans) hebben hun aandacht verlegd naar gezondere wijnstokklonen en nieuwe fermentatietechnologieën. Hierdoor is er een opmars van kwaliteitswijnen; Robert Parker spreekt zelfs van een nieuw Priorat! Belangrijkste druiven: Garnacha Tinta, Cariñena, Garnacha Blanca en Moscatel.
Bierzo, soms ook de poort tot Galicië genoemd, is een vruchtbare, rijke vlakte langs beide kanten omsloten door bergen, die het wijngebied beschermen tegen Atlantische invloeden. Belangrijkste druiven: Mencia voor rood, accent op concentratie en frisse structuur en Godello voor wit, ideaal bij gerechten uit de zee.
Binissalem was de eerste regio van de Balearen die de D.O.-status kreeg (1991) en is tevens de naam van de grootste stad in dit wijngebied, in het centrum van Mallorca. Deze wijnen hebben een duidelijk uniek karakter en opmerkelijke kwaliteit, die te danken is aan de inheemse druiven: Manto Negro, Callet, Gorgollasa en Prensal Blanc.
Sinds dit gebied, nabij Zaragoza, de D.O.-status verkreeg in 1980 heeft het zijn eigen identiteit opgebouwd. De wijnen zijn goed gemaakt, stevig en krachtig, met fruitige aroma's. Vandaag worden zowel rode als rosé-wijnen door kenners gerespecteerd. Belangrijkste druiven: Garnacha en Macabeo. Onklopbare prijs/kwaliteit!
Cava betekent (wijn)kelder, grot en komt vooral uit de regio Barcelona-Tarragona (85% van de totale productie rondom het stadje Sant Sadurni d'Anoia). Net als voor champagne gebruikt men de "méthode traditionnelle". Belangrijkste druiven: Macabeo, Xarel.lo en Parellada, maar ook Chardonnay en Pinot Noir zijn toegestaan!
Dankzij een ideale bodem en klimaat langs de oevers van de Segre, een intelligente mix tussen inheemse en Franse druiven, biedt dit gebied een scala aan wijnen met een zeer persoonlijk karakter. Belangrijkste druiven: Garnacha, Ull de Llebre (Tempranillo), Syrah, Macabeo, Chardonnay. Ook hier zorgt kalksteen voor elegantie.
Jerez/Xérès/Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda ligt in de provincie Cádiz in het Zuidwesten van Spanje. Op de kalkrijkste bodems (albariza) worden de beste sherry's gemaakt in een systeem van Soleras en Criaderas, een stel op elkaar gestapelde vaten, gedurende 3 tot >50 jaar! Druiven: Palomino Fino en Pedro Ximénez.
Goedgekeurd als D.O. in de herfst van 2001, had Montsant al een opmerkelijk prestige verworven als subzone onder de D.O. Tarragona. Het gebied ligt als een hoefijzer rond Priorat, maar de Montsant-wijnen hebben duidelijk een eigen, elegantere identiteit. Belangrijkste druiven: Mazuelo, Garnacha Negre, Garnacha Blanca.
Penedés biedt een grote verscheidenheid aan microklimaten, op hoogtes die variëren van zeeniveau tot 750 meter en experimenteert duchtig met buitenlandse variëteiten. Ook in biologische technieken is men vooruitstrevend. Belangrijkste druiven: Ull de Llebre (Tempranillo), Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, en Chardonnay.
D.O.Q. Priorat (Catalaans) - D.O.Ca. Priorato (Spaans) - is één van Cataluña's oudste wijngebieden en een topregio in Spanje. De unieke terroir, klimaat en vulkanische bodem (llicorel.la = leisteen), geeft zeer krachtige wijnen. Belangrijkste druiven: Garnacha Tinta, Cariñena en Garnacha Blanca. Heel geconcentreerd en lang bewaarpotentieel.
De witte wijnen uit Rías Baixas kennen een spectaculair succes en hebben de Galicische wijnmakers een vernieuwd optimisme gegeven, wat resulteert in auteurswijnen van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit. Belangrijkste druif: Albariño, accent op minerale structuur en gecontroleerd fruit. Perfect bij alles uit de zee!
Absolute top in Spaanse wijn, dankzij het uitzonderlijk microklimaat en aandeel kalk in de ondergrond van het hoogplateau aan de oevers van de Duero, nabij Burgos. Belangrijkste druif: Tinta del País of Tinto Fino (Tempranillo), accent op elegantie, terroir en bewaarpotentieel. Er is ook een top witte landwijn van 100% Albillo!
Rioja is een D.O.Ca. (Denominación de Origen Calificada), in theorie een hogere categorie dan een D.O. Er zijn drie sub-wijngebieden: Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa (in de Baskische provincie Álava), waarvan de laatste in het algemeen de beste wijnen voortbrengt. Belangrijkste druiven: Tempranillo, Garnacha en Viura.
D.O. Rueda is een golvende vlakte aan de zuidkant van de rivier de Duero, gelegen op de centrale Meseta (hoogvlakte, 600-750m) en gekenmerkt door een continentaal klimaat. Rueda heeft een wereldwijde reputatie in witte wijnen. Belangrijkste druiven: Verdejo en Sauvignon Blanc met het accent op het exotisch fruitaroma.
De benaming van deze D.O. heeft niets te maken met stieren, hoewel de kracht van de wijnen eraan doet denken. Gelegen rond de steden Zamora en Toro (tussen 600 en 750m) heeft Toro een geweldige comeback gemaakt. Belangrijkste druif: Tinta de Toro, accent op kracht, fruitigheid, frisheid, zuurtegraad en lang bewaarpotentieel.
Gelegen ten westen van Valencia rond de 2 buurstadjes Utiel en Requena met de Bobal- druif als visitekaartje. De wijnbouwers leren volop hoe ze maximaal hun voordeel kunnen doen met de uitstekende wijnbouwom- standigheden, die zich zeer goed lenen voor biologische wijnbouw. Belangrijkste druiven: Bobal, Tempranillo, Macabeo en S.-Blanc.
Yecla wordt omringd door 13.500 hectaren wijngaard. Door de rode wijn te maken met behulp van temperatuurgestuurde roest- vrijstalen apparatuur, hebben ze enorm veel aan aromatische complexiteit gewonnen. Ook de lage opbrengsten zorgen voor geconcentreerde wijnen met een enorm potentieel. Belangrijkste druif: Monastrell.
Eén van de 3 officiële wijngebieden in de Baskische regio sinds het begin van de jaren '80. Met een beperkte oppervlakte van 392 ha eerder klein te noemen, maarr wel met wijngaarden die tot op een hoogte van 400m gaan. De belangrijkste, autochtone druiven zijn Hondarribi Zuri (wit) en Hondaribbi Beltza (rood).